Ruta dels llacs - 265.00 Km -


Vielha, capital de l’Aran i capital turística, comercial i de serveis de la vall amb uns 5.500 habitants. És interesant la visita a l’església de Sant Miquel, amb la imponent torre-campanar i la talla romànica del Crist del segle XII. Per descobrir el millor entorn moturístic, sortirem per la carretera nacional N-230 i recorrerem 40 km creuant el túnel de Vielha, de 5.230 metres de longitud, situat al nord-oest de Catalunya i que comunica les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça. Forma part del traçat de la N-230 i consisteix en dos túnels paral·lels i molt transitats per camions de mercaderies o vehicles pesants. Alerta amb les motos. Seguirem la N-230 fins al Pont de Suert, on per una estona ens desviarem cap a la Vall de Boí.

El Pont de Suert, petita capital de l’Alta Ribagorça, amb 2.300 habitants aproximadament. A prop del pantà d’Escales que, alimentat per la Noguera, fa honor a la comarca. Petit municipi amb encant natural i amb oferta turística considerable. El proposem per endinsar-nos cap un dels punts més bells i admirats del Pirineu lleidatà i català, la Vall de Boí. Així doncs, amb la moto sortint del terme del Pont de Suert cap al nord, la carretera L-500, del Pont de Suert a Caldes de Boí, ens durà a la Vall de Boí al cap d’uns 30 km.

Vall de Boí, romànic per excel·lència i porta d’entrada al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, entre valls i serralades. Una carretera força plana i paisatgísticament excel·lent que travessa la vall abans d’enfilar-nos per la L-501, si ens va bé, cap al resort esquiable de Boí-Taüll després d’haver vist el romànic de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, que forma part del conjunt romànic de vuit esglésies i una ermita declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. També és interessant fer una visita al balneari de Caldes de Boí.

Després d’aquests primers espectaculars 70 km (aprox.) i retornats al Pont de Suert, canviarem de carretera i agafarem la N-260 travessant la Faiada de Malpàs i, en una carretera en bon estat, de revolts ràpids i bon asfalt, passarem diferents poblets fins a arribar, al cap d’uns 29 km, a Senterada, on girarem en direcció nord agafant la carretera local L-503, que ens portarà fins a l’excepcional paratge de la Vall Fosca/la Torre de Capdella.

La Vall Fosca, situada al nord de la comarca del Pallars Jussà, és un escenari suggeridor en què conviuen harmònicament l’aigua, la muntanya, la més variada vegetació i diferents espècies d’animals. La vall comença a 800 m i el poble més alt és Capdella, que es troba a 1.420 metres d’altitud i que tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut podrem gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens portarà fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on podem visitar més de 30 estanys. Una zona per passar una molt bona estona. També és interessant visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella.

Reprendrem la L-503 novament fins a Senterada, on tornarem a agafar la N-260 per acabar d’arribar en només 10 km a la Pobla de Segur.

A la Pobla de Segur, municipi de la comarca del Pallars Jussà, ens podem aturar per hidratar-nos o relaxar-nos. Aquí és interessant visitar la Casa Mauri, d’estil modernista, i l’Espai Raier, per conèixer qui eren els raiers, la seva història i la duresa del seu ofici. Travessarem el terme de nord-est a nord-oest, passant pel centre, la carretera N-260, que comparteix traçat amb l’anterior. Nosaltres proposem seguir la ruta per la C-13 i, travessant el pantà de Sant Antoni amb un entorn prepirinenc, seguirem la conducció durant uns 13 km de bon asfalt i arribarem fins a Tremp.

Salàs de Pallars, petita població de 365 habitants, disposa d’un recinte medieval fortificat i de les botigues museu, uns espais d’època amb l’exposició i la divulgació de béns de consum quotidians. Així, es pot veure la recreació d’una botiga de queviures, una farmàcia, un estanc, una barberia, un bar/taverna, etc.

Tremp, capital de la comarca del Pallars Jussà, amb uns 6.300 habitants. El municipi s’estén entre la zona del Prepirineu català, a l’oest de la conca del riu Noguera Ribagorçana, i a l’est de la Noguera Pallaresa. El nucli central del municipi està situat sobre un petit altiplà dins de la conca del seu mateix nom, a 468 metres d’altura sobre el nivell del mar. La Conca de Tremp, o Conca Deçà, constitueix una comarca natural, delimitada per les serres i muntanyes de Montllobar (1.125 m), Lleràs (1.678 m), Comiols (1.356 m), Sant Gervàs (1.834 m), Boumort (2.070 m) —amb una gran riquesa faunística (cérvols, isards, voltors, trencalossos, etc.)— i Montsec d’Ares (1.678 m).

Entre pantans, Sant Antoni i Terradets, seguirem la C-13 en direcció sud. Tot seguint la Noguera Pallaresa, amb vistes panoràmiques i entre revolts, barrancs i pantans espectaculars durant uns 40 km de bon asfalt arribarem fins a Camarasa.

Abans, però, ens trobem amb la Baronia de Sant Oïsme, un petit poble d’una gran bellesa paisatgística, situat al cim d’una roca sobre el pantà de Camarasa. Està format per un conjunt de cases ubicades a sota mateix d’una torre de defensa i de l’església de Sant Bartomeu.

Camarasa és un petit municipi que no arriba als 1.000 habitants de la comarca de la Noguera. Deixarem el municipi i agafarem una carretera comarcal cap a Cubells —compta amb l’església romànica de Santa Maria del Castell—, uns 8 km fàcils i rectes que ens faran d’enllaç per fer els últims 70 km tot pujant cap al nord per la C-26 i, posteriorment, la C-14, que ens portarà a Oliana després de conduir per una carretera ràpida, parcialment panoràmica i amb bon asfalt. Aquesta zona, banyada pel riu Segre, té una ruta magnífica emmarcada pels pantans de Rialp i Oliana.

Dues visites imprescindibles abans de finalitzar la ruta són Ponts, que destaca per la canònica de Sant Pere i la necròpolis medieval, i Bassella, on cal fer una parada obligatòria al Museu de la Moto, situat a la mateixa C-14. Aquest espai, de 1.000 metres quadrats d’exposició, acull més de 200 motocicletes de totes les èpoques i especialitats, contextualitzades amb material gràfic i audiovisual.

Oliana és un petit municipi de 1.900 habitants de l’Alt Urgell i amb un important llegat de civilitzacions. Destaquem els pous de gel i l’ermita romànica de Sant Andreu del Castell, situada en un turó amb boniques vistes de la població. La fi del nostre trajecte.



Comentaris